fredag 7 november 2008

Lite mer än bara sushi

Jag har testat sushi två gånger i Sverige, ingen av gångerna har jag fastnat för det. Lite speciellt men inte mer än så, inget jag längtar efter att få äta. Idag tog mina Kina-polare med mig på japans restaurang. I vanliga fall har jag ingen aning om vad jag pekar på i menyn eftersom den allt som oftast är på kinesiska. Menyn på dagens restaurang hade även engelska texter, vilket gjorde det betydligt lättare att veta vad man stoppade i sig.
Som "förrätt" fick vi in små bitar av rå oxbringa som vi själva fick steka på en lergryta med glödande kol. Egentligen var lergrytan med kolet rätt överflödig eftersom köttbitarna knappt hann få stekyta innan de hamnade på tallriken. DET köttet var definitivt det mest "blodiga" som jag ätit i mitt liv... men smaken var det inget fel på, smakade mycket bra!
Som någon typ av huvudrätt åt vi japansk nudelsoppa med bambu och fläskfile-bitar i. Otroligt gott (kan också bero på att klockan var åtta och vi åt lunch 12...).

Utöver huvudrätten dök det även upp några mindre rätter på bordet, den nedan kallas Sashimi och var någon typ av fisk som låg på en bädd av riven rättika. Den ljusgröna klicken till höger är wasabi - helt otroligt stark - inte i närheten av de svenska jag smakat.

Slutligen, sushi, det som var minst spännande. Ris inlindat i nori-alger. Smakade förvisso mycket bättre än tidigare varianter jag ätit.. men så jättespeciellt var det inte.
Totalbetyget för dagens japanska mat blir fyra av fem dumplings!
Japp Lina, såklart man måste lära sig att säga "hej" på kinesiska. Nu kan jag även säga "tack". Idag försökte de lära mig säga "fin flicka" på kinesiska, men jag tyckte inte att jag hade så stor nytta av det, så jag har redan glömt det. =)
På vägen från restaurangen spanade vi in ett köpcentrum där vi gick in i en mataffär (typ Konsum...) för att kika på grönsaker eftersom vi försökte utreda hur rättikan egentligen såg ut. Mitt bland all annan mat hittade vi några blå backar med djur. Ålar, sköldpaddor och paddor/grodor. Och nej, de var inte tänkta som husdjur...

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att se vad ni äter. ta med lite recept hem så får vi testa.
Hälsningar Marita Yngve