söndag 28 september 2008

Några tusen ord...

Nu gör jag som andra brukar göra, lägger in ett par bilder istället för att skriva ett långt blogginlägg, ty en bild säger mer än tusen ord.

Lördag: Tillsammans med Tomas&Maja cyklade jag Isälvsleden för andra gången i år. En trevlig dag i trevligt sällskap! Vid Yttersjön, en sjö mellan Hällnäs och Vindeln, stannade vi för att fika och njuta av naturen:

Söndag: Fick höra att några "happyiter" skulle åka mini-Downhill... tänkte att det skulle passa bra som fototräning, med sega ben trampade jag iväg till Bräntis och fyrade av några bilder. RAW-format är grejen! Det tar tid att redigera, men resultatet blir så mycket bättre än JPEG.

JPEG, direkt ur kameran. Cyklisten smälter in i granen...


Bearbetad RAW. Bättre kontraster m.m. (kanske lite överarbetad?)


En bild som jag blev nöjd med.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fräna bilder! Men var menas med RAW. Om man inte redigerar RAW, blir det då ändå bra bilder? Hm, skeptiska syrran undrar om det är fusk...

Jonas sa...

Tack! Raw är kamerans eget format, direkt från bildsensorn kan man säga. När bilden blivit jpg så har den komprimerats flera gånger (för att den ska bli mindre). Vid komprimeringen tappar man en del information i bilden och det finns mindre "justeringsmån" jämfört med RAW kan man säga... Vad skulle vara fusk?

Anonym sa...

Ser mysigt ut, kan bara hålla med dej om sista bilden. Satt och kollade på fotoklubben Husum häromdagen och min favorit där är nog Brita Edberg.Kolla om du inte nyligen gjort det.

Anonym sa...

Det där med att redigera bilder.. Jag tycker det är ok att beskära för det kan man göra med sax och på riktigt. Men jag tycker att man ska göra alla inställningar innan man tar kortet och inte hålla på att trixa med färger osv. efteråt i datorn. Nog för att det kan bli snyggt då men... nja. fusk. Så menade jag.

Camilla sa...

Snygga bilder, blir så fina färger nu då det är höst!=)

Anonym sa...

Jonas, du har så rätt om det där med RAW! Det är inte alls fusk att använda sig av RAW-filer. När kameran sparar bilder i jpeg kan man nästan säga att den "fuskar" eftersom den lägger på färg, kontrast och skärpa direkt i kameran. RAW-filen lämnar den däremot obearbetad.

Den största skillnaden mellan en RAW-fil och en jpeg är att man kan ändra vitbalans och exponering på RAW-filen. Man kan redigera och trixa en hel del med en jpeg-fil också, men skillnaden är att den tappar pixlar/kvalitet för varje grej man gör med bilden.

Trevliga bilder förresten! Jag skulle dock ha fixat den lilla ljusa randen om trädstammen på ena bilden. Fina höstfärger också! :)

Jonas sa...

Nu blev det svårt... det som upplevs som ett ljust streck till vänster om trädstammen finns ju med redan från exponeringen, så att ta bort det känns på gränsen till fusk... hade det varit ok att ta bort en gren som stuckit in i bilden?! =)

Inget är fusk, jag har bara en avundsjuk syster! ;)

Anonym sa...

Jag kollade igen och jag tror att det beror på komprimeringen av bilden (utgår från att det inte är originalstorleken) och då är det ju inget att göra åt det.

Jag skulle gärna ha haft en avundsjuk syster också. :)