torsdag 4 september 2008

Och igen...

Mer MTB alltså.
Men som ett litet försvar till detta inlägg vill jag först plocka ett citat från Lindas senaste blogginlägg:

"Det är såå kul att skapa egna saker, låt inte den konstformen dö ut."

Nu törs jag visa mitt eget skapande, nämligen en hjälmlampa för mörkercykling. Nåja, jag måste erkänna att jag fick inspiration från ett liknande bygge. Höljet består av en 230V-kontakt, lätt modifierat med värmepistol. Lampan är en "Osram Decostar ENERGY SAVER", vilket är en 20W halogenlampa som enligt Osram motsvarar 35W (fråga mig inte hur). Baktill monterade jag en vippbrytare och silikonkabel till batteri-paketet. Två stycken seriekopplade 7.2V NiMH-accumulatorer ger lagom överspänning till 12V-lampan utan att för den delen knäcka den.

Testkörning med bly-batteri:


Från dagens träningsrunda:


Fungerade mycket bra! Batteriet höll bara i ca 1,5h, vilket är i minsta laget. Li-Ion-batteri skulle har ungefär dubbel kapacitet för samma vikt, men de är å andra sidan dyra och svåra att ladda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul grej! Jag hoppas bara att du inte har lampan på hjälmen när du cyklar runt på dagarna... Det ser nog lite skumt ut. Kan man sätta fast och ta av den lätt eller måste du ha två hjälmar?

Marie sa...

Häftigt med en lampa på hjälmen kan ju vara bra att ha! Men du kanske skulle ha en lampa på cykeln oxå....
jo jag sa faktiskt till andreas häromdan att vi borde fara och hälsa på er! får väl se när vi har tid med det.... det är ju slutet på discsäsongen så på helgen när andreas är ledig så kan du ju gissa vad han gör... men snart är det slut med det :)
ha de kram kram!