lördag 29 augusti 2009

Mongkok

Den obligatoriska shoppingrundan i Hong Kong är nu avklarad, två liter vatten gick det åt. Efter en utflykt till Cheung Sha Wan för att besöka en av Hong Kongs få cykelaffärer inmundigas lunch på MacDonalds. För ca 30kr fick man en Big&Tasty-meny och ett chokladfylld mördegsbakelse, överkomligt.
Där, i utkanten av Hong Kongs centrala delar är det glesare mellan köpcentren och gatorna kantas istället av bilverkstäder, transportfirmor och en och annan smed. Några andra turister såg jag inte skymten av och några locals såg på mig som att jag var helt vilse. Men jag hittade tillbaks, till Mongkok, där tre parallella gator är avspärrade till gågator. En gata med marknadsstånd där det säljs kläder och krimskrams, en gata för elektronikbutiker och en gata för sport- och klädbutiker.

Gatan med marknadsstånd har de mest påflugna försäljarna. När jag ändå passerade förbi slog mig tanken att jag behöver lite fler par kalsonger.
Jag behöver bara titta aningen för länge på en trave med märkeskalsongs-kopior så kom frågan:
F: -Would you like?
J: -What's the price?
F: -49 each, four for 200. (öhh?)
J: -Way to expensive...
F: -Okay, 180?
J: -100..? (drar jag till med)
F: -Nooo! 150!
J: -120?
F: -Okey, four for 120.
(I samma stund ser jag att de är gjorda av 95% polyester.. jag vill ha bomull!)
J: -This is polysester, which I don't want. Do you have cotton?
F: -This IS cotton! (håller upp de som jag hela tiden tittat på och där det står 95% polyester på lappen)
J: -No no, thank you. Bye!
Hinner ungefär tio steg när någon drar mig i armen..
F: -Sir, five for 100?!

Nej, jag köpte inga trots den stora prissänkningen. =)

Några bilder (klicka för förstoring):


(Tamron 28-75mm, f/2.8, 1/80)
Trottoar-mat, något som jag undviker när det är 30 grader ute.


(Tamron 28-75mm, f/3.2, 1/100)
"Somliga" klagar på att är varmt i svenska (lastbils-) verkstäder. ;)


(Tamron 28-75mm, f/3.5, 1/60)
Vid ingången till tunnelbanan i Mongkok, alltid mycket folk.


(Tamron 11-18mm, f/4.6, 1/40)
Typiskt marknadsstånd på klädgatan.


(Tamron 11-18mm, f/5.6, 1/50)
Ett myller av människor men ändå lugnt och sansat, ingen verkar stressad.

7 kommentarer:

mamsen sa...

Alltid kul att se vad du haft för dej.Jag vill nog inte äta det som ligger på marknadsståndet än om det inte är 30 grader varmt. Här är något svalare men solen har lyst trots att det var förutspått regn. Ha de bra.

frugsan sa...

du HAR tagit nya kameran! din lilla räv

Lina sa...

hahaha man måste bara älska utlandet :) jag undrar ofta hur lurade man egentligen blir när man går å prutar i ett stånd och blir toknöjd över sitt kap. Försäljarna är nog ofta minst lika nöjd.... :)

AKO sa...

Skulle vara roligt att veta vad du har haft för optik och inställningar i kameran. :)

Jonas sa...

Lina: Försäljarna är nog nöjda, annars hade de nog redan gått hem. =)

AKO: Nu har jag uppdaterat med lite information under bilderna!

AKO sa...

Åh! Det där vidvinkelobjektivet låter intressant. Är det ett nyköp? Har du haft ISO 100 på alla bilder eller auto-ISO? Frågor...

Jonas sa...

ISO200 på bild 1 och 3, resten ISO100. Har för mig att jag ställt in det manuellt, men är inte helt säker. Det var svårt att få ljusmätningen att arbeta bra, speciellt på kvällen med alla neonljus. Objektiven är köpt i HK, men för två år sedan.